maanantai 24. elokuuta 2015

IHANAT ja HELPOT SÄMPYLÄT

On mukamas kiirettä pukannut, joten blogin puolelle ei ole tullut ehdittyä moneen viikkoon. Näitäkin sämpylöitä on leivottu ja syöty meillä jo monesti. Mutta nyt tulee ohje vihdoin tännekin. Ohje ei ole omasta päästä, vaan löytyy melkein samanlaisena googlettamalla "fantastinen leipä". Itse en kyllä alunperin käyttänyt kyseisiä hakusanoja, mutta muillakaan sanoilla en nyt ohjetta enää löytänyt...

Tee näin:

  1. Mittaa vesi ja maito astiaan. Murenna joukkoon hiiva ja lisää suola sekä hunaja. Sekoita. Lisää taikinaan jauhot muutamassa erässä.
  2. Vaivaa löysäksi leipätaikinaksi. Taikina on siinä vaiheessa hyvää, kun se jotakuinkin irtoaa kulhon reunoista ja käsistä muttei ihan. Ripottele taikinan päälle noin 2 rkl vehnäjauhoja. Peitä kulho pyyhkeellä ja anna nousta vedottomassa paikassa 1 - 1½ tuntia.
  3. Kuumenna uuni 240-250 asteeseen. Peitä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla.
  4. Ripottele pöydälle ½-1 dl vehnäjauhoja ja kumoa taikina varovasti päälle. Taikinaa ei tarvitse enää vaivata, eli ilmakuplat saavat jäädä taikinaan.
  5. Ripottele vielä pari ruokalusikallista jauhoja taikinan päälle ja taputtele taikinaa ihan vähän kädellä. Älä edelleenkään vaivaa.
  6. Leikkaa taikina metallilastalla (tai kakkulapiolla) 6-7 suikaleeksi ja suikaleet vielä 2-3 osaan. Palojen ei tarvitse olla samanmuotoisia, mutta samankokoisia kylläkin. Tässä vaiheessa sämpyläitä voi hieman muotoilla jauhotetuin käsin. Nosta sitten sämpylät pellille.
  7. Paista sämpylöitä pelti kerrallaan uunissa noin 20 minuuttia.
  8. Anna sämpylöiden jäähtyä ilman peitettä, jotta kuoresta tulee rapea.
Sämpylöitä tule ohjeella reilu satsi, ja kannattaakin pakastaa ne joita ei syö leivontapäivänä. Sopiva määrä sämpylöitä on sitten helppo tarpeen tullen sulattaa mikrossa tai uunissa.

- Katja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti